Sjøsyke – slik fungerer det
En båttur kan gå fra å være fin til å være uutholdelig hvis du blir sjøsyk. Noen blir det aldri, mens andre knapt kan tenke på å være i båt uten å bli grønne i ansiktet. Uansett om du har vært sjøsyk eller ikke, kan alle med normal balansesans rammes. Men du kan forebygge det, lindre det og bli kvitt det!
Sjøsyke skyldes en konflikt i hjernen når den tolker informasjon fra balanseorganene, øynene og kroppen og sammenholder den informasjonen med minner i balansesansen som referanseramme. Når vi er om bord i en båt i høy sjø, sier kroppen at den er på fast grunn, mens balansesansen og øynene sier at alt beveger seg i ulike retninger.
De vanligste symptomene på sjøsyke er plutselig tretthet, gjesping, kvalme og brekninger. Du forebygger sjøsyke ved å spise godt dagen før og spise lite, men ofte, på turen. Drikk mye væske, men unngå koffein og alkohol. Prøv å ikke bekymre deg, det forverrer symptomene. Det er også bra å se på horisonten for å få et fast referansepunkt. Unngå sterke lukter, de kan forverre kvalmen.
Hvis du bare blir litt sjøsyk, er som regel rådene over nok til å forhindre det, men får du kraftigere sjøsyke, finnes det både reseptfrie og reseptbelagte legemidler. Det finnes piller, tyggegummi og plaster. Noen bruker akupressurarmbånd forebyggende.
Hvis sjøsyken har slått til, kan du prøve å oppholde deg i den delen av båten som gynger minst. Lukk øynene for å la hjernen få hvile fra alle inntrykk, og avled tankene, for eksempel med musikk. Hvil deg hvis du kan, det beste er om du klarer å sove.